Nagyatád Hirdető

Nagyatádi UszodaCím: 7500 Nagyatád, Zrínyi u. 77.
Tel/Fax: 82/351-736
Uszodavezető: Iharosi István


2008 augusztusában került átadásra a Termál Strandfürdő közvetlen szomszédságában, 5000 m2-es területen Nagyatád legújabb sport- és szabadidős létesítménye, a fedett Tanuszoda. A beruházás PPP konstrukció keretében, Marcali, Lengyeltóti és Tab városokkal közösen, a Hídépítő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

Az új létesítmény egy 25 méteres úszómedencével, tanmedencével, szaunával és a hozzá tartozó merülő medencével várja vendégeit.

Úszómedence mérete: 11 x 25 m, mélysége: 0,9-1,80 m, vízhőmérséklet: 27 °C

    Tanmedence mérete: 6,00 x 12,5 m, mélysége: 0,7-1,20 m, vízhőmérséklet: 30 °C


A Tanuszoda műszaki adatai mindenben megfelelnek a Sport XXI. követelményrendszerének:

Parkolás: 38 db személygépkocsi parkoló - köztük 2 db mozgáskorlátozottak számára -, valamint 1 db autóbusz parkoló áll a látogatók rendelkezésére. A parkolót és az uszodát 1,5 m széles, térkőből épült járda köti össze, az épülethez érkezve 40 férőhelyes tároló várja a kerékpárral érkezőket.

Földszint: Az aulában pénztár, ruhatár, férfi-női WC-mosdó helyiségek kerültek kialakításra. Az aulához két bejárat is tartozik, amelyekhez akadálymentes közlekedési útvonal kapcsolódik. A mozgásukban korlátozottak részére külön öltöző-mosdó is készült. Az É-i és D-i folyosóról nyílnak a férfi, női, illetve fiú, lány öltözőhelyiségek, 70 férőhelyet biztosítva - ezekből 2 db a mozgáskorlátozottak számára fenntartva -, valamint a zuhanyzók és mosdóhelyiségek. Ezen a szinten kaptak helyet továbbá az edzői, tanári, úszómesteri öltözők is. A medencetérből még raktárak, uszodagépész raktárak, WC-mosdó helyiségek nyílnak.

Galériaszint: Az úszni nem kívánó kísérők, szülők a várakozáshoz a lelátót vehetik igénybe, melyhez a földszintről lépcső vezet. A galériaszintre érkezve közvetlenül a büfé található, ahol poharas italokat, valamint előrecsomagolt, hűtött ételeket fogyaszthatnak a látogatók. Az É-i és D-i szárnyon kerültek kialakításra a férfi, női vizesblokkok, tornaszoba, raktár, irodahelyiség és a szellőzőgépház.

Gépészeti alagsor: A pincetérben találhatók az uszodagépészet technikai berendezései.
Nagyatádon az úszósport alapjait a közel két évtizede működő Triatlon és Szabadidő Sportegyesület teremtette meg. A Nagyatádi Úszósport Egyesület 1995-ben alakult, profiljába az utánpótlás korú versenyzők képzésén, felkészítésén túlmenően a tanfolyami úszásoktatás megszervezése, valamint a különböző sport-rekreációs programok, teljesítménypróbák megrendezése is beletartozik. E két tradicionális egyesület sportolói a diákolimpiai, valamint a sportági szakszövetségek hivatalos versenyein is részt vesznek, és biztosítják a Tanuszoda versenysport célú időkeretének lekötését.

A 2002-ben létrehozott Vitalitás SE Úszó Szakosztálya a mozgáskorlátozottak rehabilitációjához, speciális versenyekre történő eljutásához biztosít szervezeti-, szakmai hátteret, a megépült létesítmény az ő lehetőségeiket is kibővítette.

A "nem vizes" sportági szakosztályok (mint pl. labdarúgás, kézilabda, cselgáncs, kosárlabda stb.) számára a Tanuszoda jó lehetőséget biztosít az alapozó, vagy a levezető edzésidőszakok kiegészítő foglalkozásainak megszervezésére.

Nagyatádon három általános iskola és két középfokú tanintézet működik. Az intézményekben tanuló diákok számára az úszásoktatás biztosítása - a testnevelési órák összevonásával - a Tanuszoda megépülésével lehetővé vált. A tanuszoda kapacitás-kihasználtságában a helyi, ill. a kistérségben lévő iskolákba járó gyerekek szervezett úszásoktatása teszi ki a legjelentősebb részarányt.

Nagyatádon az elmúlt évtizedben látványos fejlődésnek indult a sport-rekreációs tevékenység és a sportturizmus. Ez mind a szabadidősport események számának növekedésében, mind szervezettségében egyaránt nyomon követhető. Az amatőr, kedvtelésből sportolók száma ezres nagyságrendű. A Tanuszoda megépülésével új bázisra lelhetnek az egészségük megőrzésért tenni akarók.