Nagyatád Hirdető

Nagyatád

Testvérvárosi kapcsolatai

 

San Vito al Tagliamento

Nagyatádon 1991 őszén írták alá az észak olasz San Vito al Tagliamento város vezetőivel a testvérvárosi kapcsolatok felvételéről szóló megállapodást. A Nagyatádhoz hasonló léptékű, közel tizennégyezer lakosú várossal elsősorban kulturális kapcsolatok alakultak ki. Az olasz város temetőjében 1997 tavaszán éppen a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően avatták fel az első világháborúban olasz fronton elesett magyar katonák emlékművét.
Weblap:http://www.comune.san-vito-al-tagliamento.pn.it


Kézdivásárhely

Kézdivásárhely Erdélyben, Kovászna megyében (régi nevén Háromszék megye) fekvő, mintegy 20.000 fős kisváros. Nehézipari, textilipari, és tejipari cégek működnek itt. A város a Keleti Kárpátok déli csücskében fekszik. Lakossága a népszámlálás adatai szerint 95 %-ban magyar anyanyelvű. A megyeszékhely Sepsiszentgyörgytől mintegy 50 km-re van. Közelebb lévő nagy erdélyi városok Brassó (80 km) és Marosvásárhely (150 km). A városhoz kb. 25 km-re van az Ojtozi-szoros, amely Erdélyt köti össze Moldáviával. E szoroson keresztül érkezett országunkba honfoglaló elődeink jelentős része. A város és környéke a magyar történelem számos történelmi és irodalmi személyiségének volt szülőföldje. 2000 őszén került aláírásra a testvérvárosi megállapodás Nagyatád és Kézdivásárhely között.
Weblap:www.kezdivasarhely.ro


Nussloch

Nussloch a Német Köztársaság Rajna-Neckar tartományában lévő, Heidelbergtől kb. 10 km-re fekvő, 11.000 lakosú, lakótelepülés jellegű német kisváros. Két nagyobb ipari üzeme van. Ipari szektorára a középüzemek a jellemzők. A testvérvárosi szerződést 2000 szeptemberében írták alá a két város vezetői.
Weblap:www.nussloch.de


Krizevci

A Nagyatádtól dél-nyugatra kb. 80 km távolságra, a felső-horvátországi vidéken elhelyezkedő Krizevci a koprivnica-krizseváci megye legrégibb városa, amely szabad királyi városi rangját 1252-ben kapta. A városnak ma mintegy 10.000 lakosa van. A város múzeuma gazdag régészeti, népművészeti és kultúrtörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Több közép- és sok kisvállalkozás tevékenykedik a városban. Jellemző a malomipar és a pékáru gyártás, a húsipar és a húsfeldolgozás, a fakitermelés és a faipari termékek gyártása. Krizsevci a térség kereskedelmi központja. A két város közti testvérvárosi megállapodás 2006 áprilisában került aláírásra.
Weblap:www.krizevci.hr


Tardoskedd

Évek óta jó az együttműködés a Duna menti síkságon, a Vág alsó folyása mentén, Érsekújvártól mintegy 15 kilométerre északnyugati irányban elhelyezkedő településsel. 1236-ban Tardas Keddi néven említik először. Neve alapján egy Tardos nevű személy birtoka volt, ahol keddi napokon tartották a heti vásárokat. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint az 5120 lakosából 3653 magyar és 1383 szlovák. Határában az országút mellett emlékmű áll, amely az 1706-os kuruc harcok áldozataira emlékeztet. 1849-ben Haynau parancsára honvédtiszteket is végeztek ki itt. A falu legfontosabb nevezetességei a település közepén álló Szent István templom, melyet 1764-ben késő barokk stílusban építettek át, valamint a falu alsó végén álló reneszánsz kastély. Tardoskedd nagyon fontos régészeti lelőhely is. A testvérvárosi szerződést 2012 augusztusában írta alá a két város vezetője.
Weblap:http://www.tardoskedd.sk/

 

 

Valamennyi településsel rendszeres kulturális és sport kapcsolat alakult ki az évek során. Kórusok, néptánc csoportok vesznek részt kölcsönösen egymás rendezvényein. A települések csapatai évente megmérettetik magukat a Nagyatádon megrendezésre kerülő "Határtalan Játék" Nemzetközi Szabadidősport Fesztiválon. A hivatalos delegációk részt vesznek egymás nagyobb ünnepségein