Nagyatád Hirdető

Entente Florale Europe

Európai Virágos Városok és Falvak Versenye

- ARANYÉREM -
- "EURÓPA LEGTISZTÁBB VÁROSA" -

Magyarország 1990. óta vesz részt az "Európai Virágos Városok és Falvak versenyében", tehát még a "Virágos Magyarországért" verseny meghirdetése (1994.) előtt. Az európai verseny ma már csaknem három évtizedes múltra tekinthet vissza. Kezdetben csak az Európai Közösség országai vehettek részt benne, Magyarország volt az első az EU-n kívüli ország, amely csatlakozott az "Entente Florale" (azaz a Virágos Egyetértés) néven is ismert versenyhez. A megmérettetésben jelenleg a következő országok vesznek részt: Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Olaszország,

Németország és Szlovénia. Európában ez az egyetlen olyan közös akció, amely évente 25 ezer település között teremt kapcsolatot és mintegy ötven millió embert képes mozgósítani.

Az európai verseny, miként a magyar is, nem egyszerűen a virágokról szól, tehát nem az a település az esélyes a győzelemre, ahol több virág van. A zsűri többek között mérlegeli az önkormányzat munkáját, a lakosság részvételét, az oktatási intézmények környezetét, az ökológiai és környezetvédelmi előírások betartását, a település tisztaságát, a turisztikai látványosságok és létesítmények környezetét és a kommunikációs lehetőségek kihasználását. Minden évben az a város képviseli Magyarországot a nemzetközi virágosítási mozgalomban, amelyik az előző évben a "Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny győztese volt, így 2006-ban Nagyatádnak jutott ez a megtisztelő lehetőség. A verseny nagyszerű eredménnyel zárult: a tizenkét főből álló nemzetközi zsűri pontozása alapján Nagyatád aranyérmet kapott. 2006. szeptember 15-én, pénteken esete a németországi Bad Säckingen városa adott otthont a díjkiosztó ünnepségnek.


 

A nemzetközi zsűri elnöke "Európa legtisztább városának" nevezte Nagyatádot, s a zsűritagok egyetértettek abban, hogy a város rendezettsége, tisztasága kiemelkedő.

A Virágos Magyarországért verseny Szervező Bizottsága, a versenyben részt vevő több más országokhoz hasonlóan elkészíttetett egy táblát, melyet átadott az európai versenyben már részt vett településeknek, így Nagyatádnak is. Ez a Szervező Bizottság különdíja.